ShareTrade

Veronica 2.0 :

Doel* is elk jaar een netto rendement van 10% te behalen en de risico's goed in de hand te houden.

.

Profiel

Het handelssysteem Veronica werkt met opties op de Nederlandse AEX.
Veronica opent meestal één tot twee weken vóór de expiratie een optie-combinatie met de bedoeling dat ze niet terug moet worden gesloten, maar waardeloos afloopt. De ontvangen optiepremie is dan verworven, en er kan gespeurd worden naar een nieuwe opportuniteit. Zolang er een open positie is, mag de AEX niet te snel dalen, anders moeten we met verlies sluiten.
Wanneer de volatiliteit in de markt te laag is, zullen we te weinig optiepremie krijgen en blijven we liever uit de markt. Ook bij te hoge volatiliteit blijven we liever aan de zijlijn. Veronica is daardoor zeer selectief bij het instappen, waardoor de kans op verlies verkleint. Nadeel is dat er daardoor opportuniteiten worden gemist. Zodra de positie is geopend, wordt ze automatisch opgevolgd en redelijk snel weer gesloten wanneer het de foute kant uit gaat. Dit kan geld kosten maar hoeft geen ramp te zijn want door op tijd te reageren blijft het verlies relatief beperkt. Soms blijft er zelfs nog een kleine winst over.

Risico = "laag tot gemiddeld".

Eigenlijk is het risico "laag", want slechts minder dan 1 keer op 10 gaat het fout. Als het fout gaat, kan het verlies met 1 trade oplopen tot 10% van de inleg (volgens de statistiek over de resultaten van het verleden*). De reële drawdown bedraagt bijna 13%, dus toch nog meer dan 10%. Wel is het systeem nadien aangepast om zo'n uitschieters te vermijden.
Elke open positie blijft meestal ook overnight geopend, wat het risico verhoogt : de kans op een gapopening blijft altijd mogelijk. De grootste gapopening van de AEX sinds 2005 bedroeg -6.5% (in juni 2016). Als een gapopening te groot is op het moment dat Veronica een positie heeft, dan missen we de ingebouwde stoploss en moeten we overschakelen naar plan B : ofwel een serieus verlies nemen, ofwel de positie doorrollen naar een latere expiratiedatum, waardoor de waarborg langer wordt geblokkeerd (en misschien zelfs tijdelijk verhoogd), maar het verlies wel wordt beperkt of uitgeveegd. Die keuze kan u vooraf zelf aangeven. De kans dat dit gebeurt, is zeer klein maar nooit volledig uit te sluiten.
De beurs is onvoorspelbaar, dus weet je nooit vooraf welke richting het uitgaat na opening van een positie. Theoretisch is het dan ook mogelijk dat Veronica telkens opnieuw op een slecht moment instapt, en zo de verliezen opstapelt**. Bij dit soort systemen kan je dus nooit bewijzen dat het een goed systeem is, je kan enkel aantonen met de statistiek van de behaalde resultaten in het verleden dat de kans op succes al dan niet hoog lijkt in de toekomst. De belangrijkste statistische waarden staan op de vorige pagina, en meer uitleg hierover vind je onder Objectieve regels. Maar vergeet nooit dat dit geen bewijs is, en al zeker geen garantie !
Het systeem is afhankelijk van het beursklimaat want in een continu dalende markt wordt het moeilijk om geld te verdienen. De statistiek toont aan dat er toch een grote kans is op succes, en daarom heeft het weinig zin om een beursdip af te wachten vooraleer mee te doen, want wie wacht op een dip die niet komt, behaalt geen rendement. Bovendien is Veronica zelf selectief genoeg bij het instappen.

Inleg : per schijf van 5.00O €

De vereiste inleg is onafhankelijk van de volatiliteit op de AEX. De inleg is nodig om te voldoen aan de margin-vereisten door de beurs opgelegd om te mogen beleggen in opties. In uitzonderlijke situaties zoals bvb. de corona-correctie van 2020 zal de nodige margin niet verhogen.


Terug naar het overzicht van de systemen
Naar de resultaten

* Vooropgestelde doelen en/of resultaten en/of simulaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
** dit is vooral een probleem bij systemen die misschien wel een mooie profitfactor hebben maar waarbij de hitrate onder 75% ligt (hoe lager, hoe slechter uiteraard). De mooie profitfactor wordt dan gehaald door grote winners en kleine losers, maar als de kans op een loser te groot is, kan je in sommige periodes de verliezen toch blijven opeen stapelen. Hoe hoger de hitrate, hoe kleiner dat risico.